ΤΙ-ΕΙΝΑΙ-ΣΕΟ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ-1

Τι είναι το SEO;

Το SEO είναι το ακρωνύμιο της αγγλικής λέξης Search Engine Optimization, που στα ελληνικά σημαίνει Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης.

Το SEO περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τρόπους και τις τεχνικές που απαιτούνται για να μπορέσει μια ιστοσελίδα να ανέβει στην πρώτη θέση των μηχανών αναζήτησης και της Google.

Στα ελληνικά προφέρεται και ΣΕΟ και ο λόγος που το λέμε έτσι είναι γιατί πολλοί δεν έχουν γνώσεις αγγλικών και εκ τούτου δεν καταλαβαίνουν την αγγλική προφορά.

Πόσα είδη SEO υπάρχουν;

Από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του αλγορίθμου της Google, το 1998 και αμέσως μετά της επικράτησης της έναντι όλων των άλλων μηχανών αναζήτησης λόγω απεικόνισης σχετικότερων αποτελεσμάτων, γεννήθηκε και το SEO και η προσπάθεια χειραγώγησης του αλγορίθμου.

Στα πρώτα βήματα του το SEO δεν μπορούσε διαχωριστεί στο τι ήταν σωστό ή λάθος ή μάλλον στο τι ακολουθούσε το γράμμα της Google ή τι όχι. Στην πορεία με τις πρώτες αναβαθμίσεις ποιότητας του αλγορίθμου της η Google, προσπάθησε η Google να μειώσει τα κενά που είχε ο αλγόριθμος της και να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης με στόχο την καλύτερη εμπειρία του χρήστη.

Έτσι άρχισαν και οι πρώτες ποινές ( Google Penalties) όσων δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες ποιότητας για τους Webmasters.

Το SEO λοιπόν είχε διαχωριστεί σε 2 κατηγορίες:

  • Στο White Hat SEO
  • Στο Black Hat SEO

Συγγνώμη για την ορολογία, απλά είναι μια και μόνο ορολογία που αναγκαστικά θα πρέπει να την μάθουμε για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε το τι είναι το SEO και να συνεννοούμαστε καλύτερα.

Τι είναι το White Hat SEO;


Το White Hat SEO είναι λοιπόν το λευκό SEO, και ονομάζεται το SEO που είναι σύμφωνο με όλες εκείνες τις πρακτικές που επικροτεί η Google, όπως ποιοτικό περιεχόμενο, χρήσιμο περιεχόμενο, βέλτιστη εμπειρία του χρήστη, ταχύτητα φόρτωσης, και διάφορα άλλα πράγματα.

Τι είναι το Black Hat SEO;

Στην αντίθετη όψη του SEO, το Black Hat SEO έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεθόδους που χρησιμοποιούν διάφοροι επίδοξοι της κοινότητας του SEO με στόχο την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων του αλγορίθμου της Google. Με άλλα λόγια όλες οι μέθοδοι που προσπαθούν να κοροϊδέψουν την Google και να ανεβάσουν τις θέσεις μιας ιστοσελίδας στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης, είναι μη θεμιτές και τιμωρούνται από τη Google.

Το Black Hat SEO είναι μεγάλο κεφάλαιο και περιλαμβάνει, παράνομα backlinks, αγορά backlinks, συγκεκαλυμμένα κείμενα, PBNs, και πολλούς άλλους τρόπους που παραβιάζουν τους κανόνες ποιότητας της Google.

Τι είναι το Grey Hat SEO;

Και συνεχίζουμε με τα επόμενα καπέλα του SEO, που δεν είναι και λίγα. Το Grey Hat SEO είναι μια υβριδική μέθοδος SEO ή στρατηγική SEO που περιλαμβάνει ένα μείγμα Black Hat SEO τεχνικών αλλά και White Hat SEO τεχνικών.

Οι πιο πολλοί ειδικοί στο SEO παγκοσμίως, με λίγες εξαιρέσεις, δεν χρησιμοποιούν εντελώς καθαρές τεχνικές, αλλά ένα μείγμα Black Hat και White Hat για να μπορέσουν να κερδίσουν θέσεις για τις ιστοσελίδες τους και τις ιστοσελίδες των πελατών τους.

Βέβαια αυτό δεν είναι το καλύτερο και για αυτό βλέπουμε στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google ιστοσελίδες με πολύ λεπτό περιεχόμενο ή και καθόλου περιεχόμενο να έχουν καταλάβει πολύ υψηλές θέσεις χωρίς να το αξίζουν.

Στην προσπάθεια της η Google να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης και να κόψει όλα τα site που δεν θεωρούνται ποιοτικά από μέρους της, κάνει συνεχώς αναβαθμίσεις στον αλγόριθμο της.

Προσοχή λοιπόν, άμα έχετε μια ιστοσελίδα και θέλετε να ανεβείτε στη Google, θα πρέπει εκ των προτέρων να βρείτε μια εταιρεία SEO ή κάποιον ειδικό στο SEO που θα εφαρμόζει τακτικές που δεν είναι επικίνδυνες για την ιστοσελίδα σας ώστε να μην τιμωρηθεί στο μέλλον.

Τι είναι το αρνητικό SEO ή το Negative SEO;

TI-EINAI-TO-SEO

Προχωρώντας λίγο πιο βαθιά στο SEO, θα ήθελα να σας επισημάνω την προσοχή σας γιατί οτιδήποτε κάνουμε στο SEO δεν σημαίνει ότι μας ανεβάζει στη Google. Για παράδειγμα άμα γράψουμε ένα άρθρο για ένα περιοδικό και πάρουμε ένα backlink πίσω στο site μας από αυτό, ίσως να μας βοηθήσει στην βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας μας, ίσως όμως και να μας βλάψει.

Όλες οι ενέργειες που πιθανών να μας βλάψουν στο SEO ονομάζονται negative SEO ή αρνητικό SEO.

Το αρνητικό SEO είναι Black Hat SEO;

Το αρνητικό SEO δεν σημαίνει ότι είναι Black Hat SEO, μπορεί να είναι και White Hat SEO, απλά το domain από το οποίο πήραμε το backlink μπορεί να είναι τοξικό και να μην έχει την απόδοση που αναμέναμε.

Τοξικά domains και τοξικά backlinks υπάρχουν ανά δεκάδες στο ίντερνετ και δεν θα πρέπει για αυτό να φοβόμαστε να συνδεθούμε με άλλες ιστοσελίδες. Σίγουρα στην πορεία μας στο SEO, θα αποκτήσουμε και καλά και κακά backlinks που άλλα θα μας ανεβάζουν και άλλα θα μας κατεβάσουν στις μηχανές αναζήτησης.

Σημασία έχει το άθροισμα όλων των ενεργειών μας στο SEO να είναι θετικό και να μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις θέσεις μας στις μηχανές αναζήτησης.

Τι θα πρέπει να κάνω άμα ξεκινάω στο SEO τώρα;

TI-EINAI-TO-SEO

Είτε είστε επιχειρηματίας στο ίντερνετ, είτε έχετε μια απλή ιστοσελίδα και θέλετε να ανεβείτε στην πρώτη σελίδα της Google και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα σας και τα έσοδα σας, θα πρέπει αρχικά να αποκτήσετε μια βασική κατανόηση του αντικειμένου.

Άμα δεν έχετε ιστοσελίδα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων.

Για αυτό το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, είναι να γραφτείτε στο SEO Newsletter μου και να μελετήσετε περισσότερο για το SEO.

Είναι εντελώς δωρεάν και θα σας βοηθήσει να περάσετε όλους τους σκοπέλους και υφάλους του ξεκινήματος στο SEO.

Παράλληλα θα πρέπει να βελτιώσετε εκτός της ικανότητας κατανόησης του SEO και την ικανότητα σας γενικά στο ίντερνετ.

Μην ξεχνάτε ότι το ίντερνετ είναι γεμάτο παγίδες και παραπληροφόρηση, και ποτέ δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι σωστό και τι είναι λάθος άμα δεν το έχεις δοκιμάσει ο ίδιος και άμα δεν την έχεις πατήσει μερικές φορές.

Μετά από 20 περίπου χρόνια στον χώρο της πληροφορικής, σημειωτέον ότι την πρώτη μου ιστοσελίδα την είχα φτιάξει το 1998, και αφού έχασα ατέλειωτο χρόνο και χιλιάδες ευρώ για να μάθω, γνωρίζω πλέον το τι χρειάζεται για να πετύχει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ και τι πρέπει να κάνει κάποιος.

Το να μάθετε το τι είναι SEO είναι απλώς και μόνο η αρχή, σημασία έχει μετά να αρχίσετε να το εφαρμόζετε και στις δικές σας ιστοσελίδες.

Ελπίζω να σας βοήθησα να κατανοήσετε το τι είναι SEO και το τι θα πρέπει να κάνετε στο επόμενο βήμα σας. Άμα τυχόν θέλετε να κάνετε μια ερώτηση, μπορείτε να την υποβάλετε στην επικοινωνία ή στα σχόλια.

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google-greece

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

EGGRAFI MATHIMATA SEO

 

Δείτε περισσότερα για το τι είναι SEO:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *